در شرکتها و سازمانهای امروزی، مانیتورینگ شبکه اهمیت ویژهای دارد و اگر آن را به حساب نیاورید، به سادهترین بیان دیگر هیچ نوع مستندات یا محک عینی و قابل مشاهده برای نحوه رفتار شبکه در اختیار نخواهید داشت.عدم وجود مانیتورینگ، قضاوت در مورد اینکه آیا تغییرات ایجاد شده در شبکه تاثیر مثبتی روی عملکرد کلی شبکه دارد یا خیر را بسیار دشوار میسازد.به عبارت دیگر یکی از فاکتورهای کلیدی در افزایش سطح کیفیت سرویسهای موجود در مراکز داده و شبکههای کامپیوتری بانکها، سازمانها و شرکتها، مانیتورینگ مداوم کلیه اجزاء و زیرساختهای شبکه میباشد.
بنابراین مانیتورینگ شبکه یک وظیفه بسیار مهم و حیاتی است که باید توسط مدیران و سرپرستان شبکههای امروزی و سایر متخصصان بخش پشتیبانی شبکه انجام شود.به عنوان یک قاعده کلی، توصیه میشود که به جای کل دستگاههای شبکه تنها دستگاههای حساس شبکه را مانیتور کنید و مورد دوم اینکه عمل مانیتورینگ بدون برنامهریزی صحیح ممکن است مقدار زیادی ترافیک سربار تولید کرده و شبکه را از وجود منابع ارزشمند تهی کند.مانیتورینگ در دو حوزه ی عملکرد کاربران شبکه و عملکرد تجهیزات شبکه قابل پیاده سازی است.
خدمات رائیکا
سیستم های مانیتورینگ شبکه به خودی خود می توانند هم نرم افزار یا Software باشند و یا میان افزار یا Firmware ، هم می توانند پیچیده باشند و هم بسیار ساده طراحی شوند. اما ساده ترین حالت از مانیتورینگ این است که نرم افزار یا سخت افزار مانیتورینگ یک سیگنال را برای دستگاهی که مانیتور می شود ارسال می کند و منتظر دریافت بازخورد از سیستم مورد نظر می شود.
در کنار همین حالت ساده از مانیتورینگ سیستم های مانیتورینگی وجود دارد که با استفاده از ابزارهای پیشرفته و تست های مختلف و اجرای اسکریپت های مانیتورینگ متنوع گزارش ها و گراف های جالبی از شبکه شما به مدیران شبکه ارائه می دهند .
ابزارهای Open Source زیادی وجود دارند که ضمن داشتن نوآوری ، ارزان و با انواع و اقسام اشکال طراحی شده و آماده به کار می باشند ، این ابزارهای Open Source می توانند با بیشتر ابزارها و Platform های مختلف کار کنند ، مهم این نیست که ابزارتان را از کجا تهیه می کنید ، مهمترین نکته این است که ابزاری که تهیه می کنید جوابگوی نیازهای محیط شبکه شما باشد مخصوصا در خصوص سیستم عامل ها که مهمترین رکن مانیتورینگ می باشد.
مانیتورینگ شبکه یا NETWORK MONITORING چیست ؟
Network Monitoring در لفظ فارسی به معنای پایش شبکه می باشد و امروزه این فرآیند یکی از مهمترین فعالیت های حساس یک تیم فناوری اطلاعات در یک سازمان محسوب می شود که به تنهای می تواند باعث بالا رفتن کارایی سرویس ها و پرسنل ، صرفه جویی در هزینه های سازمان و آرامش بخشیدن به مدیران شبکه شود. یک سیستم مانیتورینگ شبکه تمامی شبکه داخلی شما را برای پیدا کردن مشکلات پایش می کند ، این سیستم می تواند به شما کمک کند میزان دانلود کاربران شبکه و استفاده آنها از اینترنت را بدانید ، فضاهای اشغال شده توسط ایمیل های اسپم و کاربرانی که بیهوده ایمیل ارسال می کنند را شناسایی کنید ، سرورهایی که در حال بروز مشکل هستند یا مشکل ایجاد خواهند کرد را شناسایی کنید ، ترافیک شبکه را مشاهده کنید و موارد غیرعادی را در قالب گزارش ببینید و در کنار همه اینها علاوه بر نرم افزارها سخت افزارهای موجود در شبکه را نیز پایش کنید. بصورت کلی شما می توانید با داشتن یک سیستم مانیتورینگ قوی در سازمان خود از تمامی اتفاقاتی که در شبکه خود چه از لحاظ نرم افزاری و چه از لحاظ سخت افزاری رخ می دهد آگاه شوید.