امروزه مجازی سازی سرور و یا دیتا سنتر به یک نیاز جدایی ناپذیر اکثر دیتا سنترهای بزرگ تبدیل شده است. دلیل این امر را می توان امکاناتی دانست که مجازی سازی سرور در اختیار مدیران ITاز نظر فنی و تخصصی قرار می دهد. از طرف دیگر مجازی سازی سرور با افزایش بهره وری در استفاده از منابع سخت افزاری در بحث کاهش هزینه ها نیز بسیار مورد توجه مدیران کسب و کار گرفته قرار است.
مجازی سازی سرور روشی برای راه اندازی و اجرای همزمان و مستقل چندین سیستم عامل در یک سرور سخت افزاری است. تعداد ماشین های مجازی قابل نصب روی یک سرور بستگی به منابع سرور اصلی یا همان سخت افزار دارد. مجازی سازی قابل استفاده برای تمامی سازمان ها و شرکت ها می باشد. این مکانیزم علاوه بر صرفه جویی هزینه و انرژی ، افزایش بهره وری از سخت افزار، کاهش دمای مراکز داده و استفاده بهتر از فضای دیتا سنترها را نیز در پی خواهد داشت.
خدمات رائیکا
فن آوران اطلاعات رائیکا با دانش به روز آکادمیک و تجربه عملی مفتخر است موفق ترین مکانیزم های مجازی سازی را به مشتریان عزیز خود هدیه کند.
- ارائه خدمات پشتیبانی و نگهداری از کامپیوترها و شبکه موسسات، شرکتها و سازمانها
- نصب و پشتیبانی سرویسهای پایش اطلاعات نظیر Raidو Clustering
- ارائه خدمات نگهداری و پشتیبانی از سخت افزارهای Clients و Servers
- ارائه خدمات نگهداری و پشتیبانی از تجهیزات اتاق سرور شامل رک ، سرور و …
- نگهداری سختافزارها و تجهیزات شبکه مانند سوییچ، روتر، تجهیزات شبکه بیسیم، مودم و…
- ایجاد و به روزرسانی سیاستهای امنیتی و کنترل دسترسی کاربران روی شبکه جهت برقراری بستر امن ارتباطی
- استفاده از نرم افزار نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه و ارئه گزارشات دوره ای برای مدیریت
- تدوین نقشه تجهیزات و متعلقات شبکه و نحوه ارتباط آنها و ثبت آخرین وقایع
- انجام بازدیدهای منظم و اصولی جهت کاهش مشکلات احتمالی و پایداری شبکه
- نگهداری از سیستم عامل سرورها و به روز رسانی آنها به طور مداوم
- استفاده و به کار گیری از بانک بسیار قوی و بزرگ نرم افزاری جهت بهره برداری
- مشاوره ،پشتیبانی و راه اندازی درانتخاب تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری
- سیستم های مدیریت کنترل و دسترسی کاربران به اینترنت و گزارش های استفاده از اینترنت
- پیاده سازی سیستم های مانیتورینگ نرم افزارها و سخت افزارهای تحت شبکه
مجازی سازی چیست؟
در علم کامپیوتر، مجازیسازی (Virtualization) به ساخت نمونه مجازی (غیر واقعی) از مواردی مثل پلتفرم سختافزاری، سیستم عامل، وسایل ذخیره سازی و یا منابع شبکه، گفته میشود.مجازی سازی از یک نوع تفکر عمیق و اجرا کردن هر آنچه که در فکر و ذهن میگذرد و نهایتا بدون وجود خارجی پیاده سازی میگردد. در علم کامپیوتر استفاده از تکنولوژی مجازی سازی باعث رشد و پیشرفت بسیار گشته است. پیاده سازی دستگاههای سخت افزاری بصورت مجازی اما با همان عملکرد مزایای بسیاری را برای ما به ارمغان آورده است.اصولا نرم لفزارها مجازی هستند چون ذات آنها فیزیکی نیست.
از اینرو میتوان گفت مجازی سازی در اکثر اوقات شکل نرم افزاری دارد. که البته برروی یک سخت افزار خاص اجرا خواهد شد. طراحی و مشابهسازی انواع سوییچها، روترها، سرورها و … از این دستهاند.شرکتهایی نیز در زمینه تولید سیستمهای مجازی مشغول بکارند نظیر شرکت مایکروسافت با سرویس Hyper-V و یا سیستمهای بر هسته لینوکس از جمله ESX.
نکته مهم در مجازی سازی، انتخاب و استفاده صحیح و بجای سرویس مورد نیاز در آن مجموعه می باشد.کارشناسان شرکت رادین پارس با انواع روشهای مجازی سازی آشنا بوده و تقریباً در تمامی پروژه های خود بسته به نیاز مجموعه، مشتری را از مزایای خوب این راهکار بی نصیب نمیگذارند.نکات بسیار مهم تری در نحوه اجرای مجازیسازی وجود دارد که کارشناسان شرکت رادین پارس همواره به آنها پایبند بوده و خود را نسبت به اجرای خدمات هرچند شبکه های کوچک مسئول میداند. و به هیچ عنوان در هیچ قسمت از کارهای خود، از انجام خدمات حرفه ای برای مشتریان دریغ نمینماید.
مزایای مجازی سازی
- کاهش هزینه های خرید سخت افزار
- افزایش بهره وری با تخصیص منابع اشتراکی
- افزایش بازدهی و بهینه سازی مصرف انرژی
- صرفه جویی در فضای استقرار سرویس دهنده ها
- بهینه سازی مدیریت شبکه و افزایش انعطاف پذیری
- افزایش توان عملیاتی ،ظرفیت شبکه و حفظ تداوم کار
- مرمت و ترمیم و باز نشانی سیستم ها به هنگام بروز خرابی
- افزایش اطمینان و امنیت سیستم ها و کاهش پیچیدگی عملیاتی
اهمیت مجازی سازی
چه راهکاری را می توان به منظور حداقل سازی هزینه ها به کار برد؟ چه راهکاری را میتوان به منظور سرمایه گذاری مفید در دوران رکود اقتصادی جهان به کار گرفت؟ چگونه می توان با سرمایه گذاری درست، ریسک بحران شدید اقتصادی را که کشورمان را تهدید می کند، کاهش داد؟مجازی سازی می تواند راهکاری بسیار مناسب باشد.
فکر کنید به جای آنکه ۱۰ سرور فیزیکی داشته باشید که ۱۰ سیستم عامل مختلف بر روی آنها نصب باشد و هر کدام سرویس خاصی را به کاربران دهند، تنها دو سرور فیزیکی داشته باشید و در عین حال ۱۰ سیستم عامل که بر روی این دو سرور به صورت همزمان به کاربران سرویس دهی نمایند.جالبتر از آن، اگر بدانیم راهکار دوم کارایی شبکه ما را نیز افزایش دهد و زمان از کار افتادگی سرویسها را چه به صورت سخت افزاری و چه نرم افزاری به میزانی کاهش دهد که کاربر نهایی هرگز متوجه این اختلال نشود، میتوانیم با اطمینان خاطر به سمت پیاده سازی این راهکار حرکت نماییم.
راهکارهای مجازی سازی
مجازی سازی را میتوان به دو بخش اصلی تقسیم کرد، این دو بخش دو راهکار مختلف هستند که هر سازمان می تواند با توجه به نیاز و شرایط خود یکی از این دو راه را برگزیند.
روش اول: چندین سیستم عامل بر روی یک سرور
این روش برای تمامی سازمان ها چه کوچک و چه بزرگ لازم است. مجازی سازی به شما اجازه میدهد تا چندین سیستم عامل را بر روی بستر سخت افزاری یک سرور داشته باشید. مثلاً فرض کنید شما در شبکه خود ۳ سرور مختلف دارید.
- یک سرور MS Windows Server 2008به منظور میزبانی سرویس Active Directory
- یک سرور Linux Fedoraبه منظور میزبانی پورتال سازمانی
- یک سرور MS Windows Server 2003به منظور میزبانی سرویس ISA
حال فرض کنید شما مجازی سازی را بر روی سرورهای خود پیاده سازی می نمایید. حالا یک سرور خواهید داشت که سه سیستم عامل ذکر شده روی آن قرار دارند و به صورت همزمان، هر سه مشغول ارائه سرویس خود در شبکه هستند. این گونه، هزینه های شما تا نزدیک به یک سوم کاهش پیدا میکند زیرا هزینه های بسیاری همچون برق مصرفی و تولید سرمایش به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
روش دوم: یک سیستم عامل بر روی چندین سرور
این روش بیشتر برای سازمان های بزرگ، آزمایشگاه ها و نیز سازمان هایی که نیازمند توان پردازشی بالایی هستند مفید است. این روش به شما اجازه می دهد تا از بستر سخت افزاری چندین سرور استفاده نموده و یک سیستم عامل را پشتیبانی نمایید. استفاده از چندین سرور فیزیکی مقدار منابع بسیار بیشتری را در اختیار سیستم عامل ما قرار میدهد. به طور مثال سیستم عامل ما قادر خواهد بود از چندین CPUبه منظور انجام اعمال پردازشی خود استفاده نماید که قدرت بسیار بیشتری را در اختیار او قرار میدهد.
انواع روشهای مجازی سازی در شبکه
مجازی سازی سرور
تجمیع تعداد زیادی سرور فیزیکی در تعداد محدودی سرور فیزیکی(یا فیزیکی در مجازی) نرم افزار مجازی سازی سرور مابین سرور فیزیکی و سیستم عامل قرار می گیرد و اجازه می دهد چندین ماشین مجازی را بر روی سرور فیزیکی مشابه اجرا کنیم.
مجازی سازی دسکتاپ
جهت انتقال دسکتاپ کاربران نهایی از کامپیوتر شخصی به “فضای ابری” استفاده می شود. به کلامی دیگر، دسکتاپ کاربران نهایی، مجازی می شوند و آنها می توانند بوسیله مثلا تین کلانیت ها به دستکتاپشان دسترسی پیدا کنند. در این حالت سیستم عامل مورد استفاده از سخت افزار مستقل می شود. و ازاین پس شما می توانید بر روی سیستمی که تا به حال قادر به نصب ویندوز۷ نبودید این سیستم عامل را نصب نمایید.
مجازی سازی نرم افزار
این روش جهت بسته بندی نرم افزار به کار می رود. به واسطه این روش می توانید نرم افزار مورد نظر را در هر جایی که می خواهید استفاده کنید. نکته ی کلیدی در این روش تجمع کلیه ی فایلهای نرم افزار در یک فایل اجرایی می باشد. در این روش فایل مورد نظر از سخت افزار مستقل می شود.
مجازی سازی Storage
این روش جهت مجازی سازی SAN storage به کار می رود.
مجازی سازی I/O
این روش جهت کاهش تعداد کابلهای I/O مورد استفاده قرار می گیرد.
مجازی سازی شبکه
جهت ایجاد شبکه های مجازی داخل سرور به کار می رود تا موجب به پیوستن ماشین های مجازی به هم و شکل گیری Virtual Security Zone شوند. وقتی اکثر افراد (بخصوص کسانی که تازه به دنیای مجازی سازی پیوسته اند) به مجازی سازی فکر می کنند، اکثرا به مجازی سازی سرورها می اندیشند.